Meny Lukk

Edikkål

Eddikål (Turbatrix aceti) mat til nyfødte fiskeunger
Av Erik Rune Larsen
Eddikål eller Mikroål som den noen ganger blir kalt er en type nematodeen rundorm, den når en maksimal størrelse på ca 2 mm. Petrus Borellus skal ha oppdaget den i 1656. Edikkålen ble ofte funnet i eddiktønner der de spiser bakterier og sopp som vokser i upasteurisert eddik løsninger. Den lever i ca 10 måneder og føder så mange som 45 unger, og dette gjentar seg hver 8 til 10 dager. En sunn kultur kan oppleve å øke sin befolking 20 ganger på bare 8 dager.
Eddikål brukes i hovedsak til å mate yngel (nyfødt fisk), men er også nyttig til å supplere mat til voksen akvariefisk.
Jeg kultiverer mine eddikål på følgende måte:

Lag en blanding av 1/3 del Heinz eplecider eddik og 2/3 deler vann i en beholder fra 2,5 dl og oppover. Bruk gjerne et Norgesglass. Tilsett et lite stykke med eple og tilsett et antall mark. Hold glasset vekk fra lys og etter noen uker vil innholdet i glasset være uklart/dosent. Nærmere undersøkelse vil da synliggjøre tusenvis av små tråformete marker som svømmer i væsken.
Hvordan gi eddikål til fiskene: Markene kan skilles fra eddikcideren ved å filtrere væsken gjennom et kaffefilter, som kan skylles i akvariet. Filteret kan vaskes og tørkes og brukes om igjen. Istedenfor kaffefilter bruker jeg en flaske med lang hals, (ex.blomstervase) som jeg heller 2/3 full med eddikål. Jeg tar da en bomullsdott som er ca 1 cm tykk og dytter den løst ned i flaska. Akvariefiltervatt kan da helst brukes. Fyll på rent vann over dotten, og etter noen timer vil marken bane seg vei igjennom dotten og svømme rundt i vannet på toppen. Da er det bare å bruke en stor sprøyte å trekke opp og fordele de til yngel som venter på mat.
Eddikålen kan svømme og leve i akvarievannet opp til ett døgn.