Meny Lukk

Artemia/klekkeri DIY

Hvordan lage Artemia klekkeri og hvordan klekke eggene?
Om man skal drive med oppdrett av fisk, så komme man ikke utenom å klekke Artemia egg. Dette er et bitte lite krepsdyr som man klekker ved hjelp av saltvann, rundt 25 grader i vannet og lys. Dette blir brukt til å fore yngelen med, og det fins ikke bedre oppdretts for enn dette.

Det finne mange forskjellige klekkerier ute på markedet, men dessverre så fungerer de ofte dårlig og koster en del penger. Og det klekkeriet vi lager under koster så og si null kroner.
Det man trenger til klekkeriet:
1 stk. brusflaske holder til sykkel
1 stk. Luftpumpe
1.stk. tom 1/2l brusflaske eller 1 1/2
1 meter luftslange
1 stk. tube akvariesilikon
1 stk. enveisventil( denne sørger for at det ikke skal lekke vann fra flaska og inn i luftpumpa)
1 stk. flergangs kaffefilter/artemia sil
Verktøy:
Drill med bor som er litt mindre enn diameteren på luftslangen
Sag
Det du gjør først er å sage av bunnen på flaska og fjerne etiketter og lim. I tillegg så kan det være greit å skylle flaska i varmt vann, men husk at såpe det må man ikke bruke!

Deretter så borrer man et hull i korken til flaska, og trer luftslangen igjennom hullet. Så forsegler man med silikon rundt der slangen entrer hullet i korken. Dette må man la tørke i et døgn. Skru så fast korken til flasketuten.

Deretter så fester man brusflaske holderen på et egnet sted, skrur den opp på veggen eller som meg festet den på en trereol som jeg har på akvarierommet. Her kan du gjøre det som passer deg best.

Så henger du flaska på plass i holderen og fester enveisventilen mellom flaska og luftpumpa. Husk bare at ventilen må settes riktig vei, ellers renner vannet inn i luftpumpa. Som regel så er det en pil på disse ventilene som viser hvilken vei lufta skal gå.

Da er klekkeriet ferdig, og man kan begynne å bruke det. Videre i denne artikkelen så vil vi ta for oss selve klekkeprosessen av disse Artemia eggene.

Hvor får man tak i Artemia egg til klekking?
Disse eggene får man som regel kjøpt i alle akvariebutikker, med dessverre så tar butikkene blodpris for disse. Ofte betaler man 100,- for 30g med egg. Men trenger man ikke så mye egg, så er dette for så vidt greit. Men spør butikken hvordan eggene lagres, da disse bør lagres i kjøleskap/fryser. Og står de ute i romtemperatur så ville jeg valgt og ikke kjøpe dem, da varme ødelegger eggene og du får dårlig klekke prosent.
Men trenger man mye egg til klekking, så vil jeg anbefale at man kikker litt på
www.ebay.com for eksempel, hvor det opereres med helt andre priser på artemia egg, enn i Norge.

(Slik ser eggene ut)
Hvordan setter man en artemia sats?
Da setter du i gang luftpumpa, og tilsetter en spiseskje med salt(jeg bruker salt uten jod, kjøpt i matbutikken). Jeg har også blandet inn 50g natron i en isboks med 2 kg salt. Dette har jeg gjort fordi at artemiaen krever over PH 8 for å klekke. Natron finner du ved bakevarene i butikken. Natron hever pHen i vannet. Temperaturen i vannet bør ligge mellom 24-28 grader.
Deretter så tar jeg fra 1 til 2 t-skjeer med artemia egg og tar dette opp i saltvannet i flaska, og rører rundt slik at det blander seg godt.
Så skrur du på en lampe som lyser direkte på flaska

Og etter ca 24 timer så vil du se at fargen på blandingen går fra brun, til oransj noe som er tegn på at artemiaen har klekket.
Da er det bare å skru av luftpumpa, slik at blandingen i flaska roer seg og da vil egg som har klekt stige til toppen av flaska. Deretter setter du lampe til å lyse på bunnen av flaska, da artemiaen går etter lys og vil da samle seg i bunn.

(bildet viser at artemiaen har samlet seg i bunn)
Etter ca 3-5 minutter så vil egg som har klekt samle seg i toppen og da kan du tappe ut nyklekket artemia via slangen til korken og helle dette oppi et flergangs kaffefilter eller artemia sil, for å skille artemiane fra saltvannet.

Når dette er gjort og det meste av vannet er rent av, så bruker jeg en 5ml plastsprøyte til å suge opp artemiaen og så gir jeg ynglene mat.

Så da er det bare å sette i gang med å lage ditt eget klekkeri og lykketil!
Kilder:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brine_shrimp